Kategóriák

Gyártók

Kerékpár kormány CC, Freeride, Enduro és DH bringákra

Kerékpár kormány CC, Freeride, Enduro és DH bringákra

 (2365)    (5)   0

  Kerékpár alkatrész, felszerelés, kiegészítők

Hogyan válassz MTB kormányt

MTB kerékpár kormány

A kerékpár és a kerékpáros közötti három kontakt pont közül (nyereg, pedál, kormány) az utóbbi kapja talán a legkevesebb figyelmet. A kormánynak pedig kiemelkedő jelentősége van a menetdinamikában és alig van olyan tuning alkatrész, amivel olyan hatékonyan és relatív olcsón lehet javítani a kényelmen, ergonómián és menettulajdonságokon, mint az MTB kerékpárok kormánya. Ez az egyszerű alkatrész teszi lehetővé a kerékpár biztonságos és irányított mozgását. Csökkenti a kéz és az alkar fáradtságát és a kézfejek zsibbadását, és még a vezetéstechnika kisebb hiányosságait is javíthatja. De kinek és milyen típus, méret a legoptimálisabb, mit jelentenek az olyan kifejezések, mint a Backsweep, Upsweep, Rise?

Megfelelő szélesség és felhasználási terület

Melyik kormányszélesség melyik felhasználási területhez a legjobb? Az első lépés a kormány szélességének kiválasztása. Minél szélesebb a kormány, annál nagyobb a fizikai erőkar: az eredmény nagyobb nyomást lehet kifejteni, jobb lesz az irányíthatóság és precízebbek kormánymozgások. Emiatt az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt az MTB kormányok szélessége. A több viszont nem feltétlenül jobb. Ha így lenne mindannyian egy méter széles ruhasínekkel közlekednénk. Manapság a legelterjedtebb a 700 és 800 milliméter közötti kormányszélesség. Alapszabály, hogy minél technikásabb és nehezebb a terep, annál szélesebb a kormány. A cross country és maraton versenyzők kedvelt kormányszélessége általában 700 és 740 mm között van, mivel itt számít leginkább a tömeg és a keskenyebb bizony könnyebb. A Trail, Enduro, All-Mountain kerékpárokra a leggyakrabban a 740 – 780 mm széles kormányokat szerelik, mivel a tömeg, kontroll, manőverezhetőség terén optimális megoldást jelentenek. Ennél szélesebb kormányt leginkább a Freeride és Downhill kerékpárokon érdemes használni, mivel igénybevétel, terep, manőverezés, területén ez a felhasználás állítja a legnagyobb kihívások elé a kerékpárost és a technikát.

Segítség a méretre vágáshoz

Segítség a méretre vágáshoz

Milyen széles kormányt válasszak?

A felhasználási terület nem határozza meg egymagában az optimális kormány méretet. A testalkat és vállszélesség is lényegesen befolyásolja, hogy melyik kormány lesz az, amire azt mondod, hogy na ez az! Nagyobb vállszélesség esetén szélesebb fogást fogsz kényelmesnek érezni, de az ellenkezője is érvényes. Egy túl széles kormányt széttárt karokkal markolni kényelmetlen, adott esetben veszélyes, megnehezítheti a gyors reagálást egy kihívásokkal teli nehéz terepen. A nagyobb, nem automatikusan jobb! Egy kanyargós, keskeny ösvényen néhány cm eltérés, a frusztráció és az örömbringázás közötti különbséget jelentheti. Nem mindegy, hogy épphogy átférsz két lucfenyő között, vagy milliméterekre súrolod a fatörzseket. A szélesség függ a kormányra pakolt egyéb kiegészítők és felszerelésektől is. Ha backpacking táskát, GPS navigációt, pulzusmérőt vagy világítást is szerelsz a kormányra, akkor a szükséges hellyel is kalkulálni kell. Szintén helyet vesznek el a kormány végére szerelt szarvak (Barends) is. Vásárlási tanácsként azt lehet javasolni, hogy válaszd a szélesebbet. Egy kormány gond nélkül rövidíthető, ha néhány próbakör után kiderül, hogy a beljebb tolt fékkarok, váltókarok és markolat mellett kényelmesebb a fogás, akkor egy csővágó vagy fűrész segítségével könnyedén beállítható a saját adottságokhoz optimális szélesség.

MTB kormányok szélessége

Hajlított kormányok eltérő szélességben

Mit jelent a „Riser” az MTB kormányok esetén

Mondhatnánk hajlított kormánynak is, de a BMX és a tanya bike kormánya is hajlított. Nincs igazán frappáns elnevezése a Magyar nyelvben az angol Rise Bar szónak, jobb híján nevezzük hajlított MTB, Freeride vagy DH kormánynak. A Rise az a magasságkülönbség, amely a kormány középső része tengely vonala és a markolat rész között van. Ezt általában mm-ben adják meg a gyártók. A leggyakoribb a 20, 30, 50mm emelés, de vannak gyártók akik ennél is nagyobb választékot kínálnak. Az emelés nélküli kormány a „Flatbar” vagy sima egyenes MTB kormány néven ismert és a mai napig népszerű az cross country kerékpárokon. Maga az emelés ízlés és felhasználás dolga. Az alacsonyabban lévő kormány esetén nagyobb nyomást lehet kifejteni az első kerékre, így csökken a meredek emelkedőn a kerék felemelkedésének esélye. A magasabban lévő kormányfogás ellenben lazább üléspozíciót biztosít és meredek lejtőkön csökkenti a borulás érzést. Ha választani kell egy alacsony emelésű kormány, plusz kormányszár alatt távtartó gyűrűk kombináció, és egy magasabb emelésű, plusz kevesebb távtartó között, akkor az utóbbi nagyobb merevséget, ezzel közvetlenebb kormányzást biztosít.

Az MTB kormány emelése

20 és 35mm emelésű MTB kormány

Upsweep, azaz a kormány felfelé ívelése

A kormányok emelésével szorosan összefügg a kormány felfelé ívelésének szöge. Ez általában 3 és 8 fok között van. Az ennél erősebb felfelé ívelés a csuklót befelé billentené, kényelmetlen, a kormányzást negatívan befolyásolja, ezért nem is nagyon találkozhatsz ilyennel. Az átlagos Upsweep 3 és 6 fok között van. Mivel a felfelé ívelés erősen összefügg a kormány emelésével és szélességével, egyes gyártók nem is tüntetik fel külön ezt az értéket.

A kormány felívelés szöge, azaza Upsweep

A kormány felfelé ívelésének szöge, azaz Upsweep

Backsweep jelentése a mountain bike kormányoknál

Egy újabb, és érdekesebb adat a kormány hátrahajlása. A hátrahajlás (Backsweep) mértéke széles játékteret ad a kormányzás, a menettulajdonságok befolyásolására. Az alacsony 5 és 8 fok közötti hátrahajlás, dinamikusan hajlított könyök, és alkar pozíciót biztosít. Az ilyen kormányok tökéletes kontrollt biztosítanak a kormányzáshoz, gyors reakcióidőt, nagy mozgásszabadságot adnak. Az enyhén hátrahajló kormánnyal technikás terepen is jól vehetők az akadályok. Nem véletlen, hogy a terepkerékpárokra gyárilag túlnyomó részben ilyen típusok kerülnek. Az enyhe hátrahajlás ugyanakkor erősen igénybe veszi a csuklót, ezért egyes gyártók, mint a Syntace, az SQlab és újabban a Ritchey kínálatában is számos 12 és 16 fokos hátrahajlású kormánnyal találkozhatsz. Előnyük a természetesebb kéztartást lehetővé tevő kormányfogás, amely még mindig elegendő nyomást biztosít az első kerékre. A terep túrázásra szánt, csomagokkal felpakolt MTB kerékpárokra megfontolandó lehet az ilyen jobban hátrahajló forma, bár látványban némileg szokatlan lehet.

Ritchey karbon kormány 9°-os hátrahajlással

Ritchey karbon kormány  9°-os hátrahajlással

Karbon, alumínium, acél, titán. Melyik a jó választás?

A karbon kormány előnyei

A váz alapanyagokhoz hasonlóan a kormányoknál is az alumínium és a karbon dominál. Azonos méret, emelkedés és befogó átmérő esetén az azonos tömegű alumínium és karbon kormány közül a karbon merevebb, az alumínium változatnál. Ha a két kormány merevsége azonos, akkor a karbon könnyebb. Óriási súly spórolás persze nem várható a karbon kormánytól, viszont a karbon vázakhoz hasonlóan jobban elnyeli a rezgéseket, egyértelműen komfortosabb és kíméletesebb a kézfejekkel, alkarral. A karbon kormány megfelelően merev, ugyanakkor egy durva terepen kevésbé érzed úgy, mintha egy légkalapácsba kapaszkodnál. A karbon hátránya a magasabb ár és a szerelésénél is nagyobb figyelmet kíván. A nyomatékkulcs használata kötelező, a karbon pasztáé erősen ajánlott.

Az alumínium kormány előnyei

Ha a karbon annyira jó, miért válasszuk az alumíniumot? A válasz egyszerű. Az alumínium is kiváló alapanyag. Alacsony tömeg mellett nagyon merev és tartós alkatrészek gyárthatók ebből az alapanyagból. Az alumínium kormány kevésbé érzékeny egy esésre, ha kormánytáskát vagy egyéb kiegészítőket szerelsz magad elé nem kell aggódni a kisebb sérülések, karcolódások miatt, nem kell a nyomatékok miatt aggódni ha fékkart, váltókart vagy bármi mást szerelsz rá. Az alumínium kormány végére nyugodtan felcsavarozhatók a kormányszarvak is. Ráadásul szinte korlátlanul újrahasznosítható, így a gyártással járó magas energiaköltségek ellenére is környezetbarátnak mondható. Nem utolsó sorban viszonylag olcsó, egy könnyű és merev alumínium kormány árban harmada negyede a karbon változatnak.

Acél és titán kormányok

Acélból megfelelően merev és rugalmas kormány gyártható, ugyanakkor érezhetően nagyobb tömegük miatt leginkább az olcsó, áruházi kerékpárokon találkozhatsz velük. Más kérdés a titán, amely könnyű, rugalmas, korrózióálló és szinte örök életű. Az ára is tükrözi ezt, egy nevesebb gyártó, például a Thomson titán kormányaiért simán ki lehet fizetni 3-400 Euro összeget.

Befogó átmérők, kormányszárak

Hajdan a 25,4mm átmérő szinte egyeduralkodó volt a kormányszárak területén. Itt és most a gyermek és BMX kerékpárok ettől eltérő méreteire nem térnék ki. A befogó átmérő növekedését a kormányok egyre szélesebbé válása hozta magával. A nagyobb szélesség, nagyobb erőkart  nagyobb igénybevételt jelent. Az alumínium szerkezeti adottságaiból következően (is) az átmérő növelésével lehetett biztosítani azt a merevséget és ellenálló képességet, amit a nagyobb erőkar és terhelés jelent. Ugyanezen okból kezdetektől fogva nagyobb az alumínium vázak cső átmérője, mint az acél vázaké. Jól látható, hogy a 25,4 mm befogó átmérővel készülő kormányok nem is nagyon mennek 700mm fölé. Van viszont egy állandó méret is, mégpedig a kormányok azon része, ahová a fékkar, váltókar, markolat kerül. Ez befogó átmérőtől függetlenül 22,2mm.

Kormányszár befogó átmérők

35,0mm 31,8mm és 25,4mm befogó átmérő

Összefoglaló

A kormány cseréjére általában akkor kerül sor, ha sérülés, esés miatt ez indokolt, vagy ugyanezen okból nem érzed biztonságosnak a korábbi használatát. Kerékpár alkatrészekből összeszerelése esetén szintén választani kell. Először is a kormányszár befogó átmérőjét kell figyelembe venni. A régebbi, már kifutóban lévő 26"-os MTB kerékpárokra az 580-680mm közötti szélesség tökéletesen elég, figyelembe véve persze a saját adottságokat. A 27,5 és 29" kerékméretű merev vázas cross-country kerékpárokra a 700-740mm szélesség az optimális. Az összteleszkópos, Trail, Enduro bringákon a 740 - 780mm széles darabokkal jársz jól. A 780mm-nél szélesebb kormányok használata leginkább a Freeride és DH kerékpárokon lehet indokolt.

(P.Gy.)

Hajlitott MTB kormányok

Egyenes MTB kormányok

 (2365)    (5)   0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Captcha
Hozzászólás Facebook-al
Kosár 0 Termék Termék (üres)    

Nincs termék

0 Ft Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Megrendelés

A termék sikeresen kosárba került
Mennyiség
Összesen
Jelenleg 0 termék található a kosárban. Jelenleg 1 termék található a kosárban.
Összes termék
Szállítás összesen  0 Ft
Összesen
Vásárlás folytatása Megrendelés