Kategóriák

Gyártók

Kerékpár lámpa

Kerékpár lámpa

 (642)    (4)   0

  Kerékpár alkatrész, felszerelés, kiegészítők

És lőn világosság, azaz lássuk a kerékpár lámpákat

Nagy fényerejű Sigma kerékpár lámpa

Minden autóvezető rémálma a sötét éjszakában baljós árnyként felbukkanó kivilágítatlan kerékpáros. Veszélyezteti a saját és mások életét is. Tehát a kerékpáron legyen lámpa. Ha még nincs, akkor irány a kerékpárbolt vagy a webshop!. A döntés nem könnyű, a kerékpár lámpa és hátsó villogó választék óriási. A filléres daraboktól kezdve a bőven tízezer Ft feletti kategóriáig több száz típus létezik. Egyes kerékpár felszerelési cikkek, alkatrészek esetén talán megállja a helyét az a hozzáállás, hogy ritkán használom, jó lesz az olcsóbb is. A lámpa esetében határozottan nem így van. A megfelelő fényerő, a kerékpár előtt optimálisan bevilágított terület balesetektől óvhat meg. A kivilágítatlan kerékpár és gépjármű konfliktusa csak az egyik lehetséges veszélyforrás, amit jobb elkerülni. A hazai utak állapota, a kátyúk, úthibák, amelyeket nappali fényben időben kikerülhetünk, szintén balesetet, a kerékpárban tetemes kárt okozhatnak. Tehát lámpa kell, és nem csak azért, hogy a hatóság büntetését elkerüljük.

LUX, Lumen, Kandela, Watt

A kerékpár lámpák gyártói nem könnyítik meg a választást. Az európai és a hazai fogyasztóvédelmi hatóságok sokszor piszlicsáré dolgokat szabályoznak, de a kerékpár lámpákra a mai napig nincs előírva, hogy egy, azonos, és összehasonlítható mértékegységben adják meg, hogy a fogyasztó mire számíthat egy egy lámpa megvásárlása esetén. Kandella, Lumen, Lux, Watt, ezekkel az értékekkel találkozhatunk a kerékpár lámpák csomagolásán. A Kandela egy gyertya fényerejének megfelelő fényt ad ki. Összehasonlításképp, egy hagyományos 100 wattos izzó 120 kandella fényerőt ad. A Lumen a fényforrás, fényáramának összesített értéke. A több Lumen persze alapvetően nagyobb fényerőt jelent, de önmagában még nem garancia a jó fényerejű, optimális bevilágított területet biztosító lámpára. Elég belegondolni, hogy egy laser projektor is lead 5000 Lumen fényáramot, kerékpár lámpaként mégis használhatatlan lenne. A Lumen érték nem sokat mond azzal kapcsolatban, hogy mekkora és milyen intenzitású a bevilágított útfelület Még kevésbé segítség, ha a gyártó Watt értéket tüntet fel a lámpa csomagolásán. A Watt nem sokat mond a lámpa fényerejéről, a bevilágított terület méretéről, leginkább a fogyasztásra lehet következtetni ebből A kerékpár lámpa képességeiről a legjobb adat a LUX. A LUX SI mértékegység, az egységnyi területre jutó fényáramot mutatja, tehát azt, amit az éjszakai úttesten látni fogunk.

Cateye Volt 6000 reflektor. Szinte nappali fényt hoz az éjszakába

A Cateye Volt 6000. Szinte nappali fényt biztosít a 6000 Lumen

LUX

Fotometriai mennyiség, a megvilágítás SI-mértékegysége: egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. A fotometriában a felületről visszaverődött és a szembe jutó fény intenzitásának mérésére használják.

A megvilágítás az adott területre eső fényáram mértékegysége. A fényáram (mértékegysége lumen) elképzelhető úgy, mint a jelen lévő látható fény összege; a megvilágítás pedig, mint az adott területre eső fényáram intenzitása. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz.

Lumen

A lumen fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az összege. Definíció alapján a fényáram teljesítmény jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen használatának az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.

Kandela

A kandela latin eredetű szó, a jelentése: gyertya. Egy átlagos gyertya fényerőssége 1 kandela, vagyis azt is mondhatjuk, hogy 1 kandela egy átlagos gyertya fényének felel meg. Összehasonlításul: egy 100 wattos izzólámpa fényerőssége 120 kandela.

Tudományos meghatározása: A kandela az olyan fényforrás fényerőssége egy adott irányban, amely 540x1012 hertz frekvenciájú monokromatikus fényt bocsát ki és sugárerőssége ebben az irányban 1/683-ad watt per szteradián.

Watt

A villamos teljesítmény mértékegysége; egytized kilogramm súlyú tárgynak egy másodperc alatt egy méter magasra felemeléséhez szükséges energia. Sokszorosa a kilowatt (kW = 1000 W) és megawatt MW = 100000 W) A kerékpár lámpák esetén ez mond legkevesebbet a világítás minőségéről, mivel leginkább a fogyasztásra utal.

Az optika

A nagy fényerő önmagában csak fél siker. Egy jó kerékpárlámpa megfelelő nagyságú útfelületet világít be, a bevilágított területen homogén, egyenletes fényt ad, jól látjuk a közvetlen előttünk lévő és a távolabbi útszakaszt is. Mindezt a szembejövők vakítása nélkül. Ehhez kell a jó optika és ez az amivel az ismert gyártók általában többet tudnak, mint a sok ezer Lumennel a vevőt kábító noname lámpák.

Lámpatest

A komolyabb teljesítményű kerékpár lámpák alumínium lámpatestet kapnak. Ezek rendszerint a külön akkuval ellátott 2-5000 Lumen fényáram rendelkező lámpák. Az ok egyrészt a tartósabb, ütésálló lámpatest, ami védi az érzékeny belső tartalmat, másrészt a ledes lámpák hőtermelése. Az alumínium lámpatest jobb hőelvezetést biztosít. Nem egy lámpa esetén hűtőbordákat is elhelyeznek a lámpatesten, hogy a hűtés hatékonyságát növeljék. Fontos tudni, hogy a hűtésbe a menetszél is be van kalkulálva, tehát elemlámpaként lehetőleg nem érdemes hosszabb ideig használni egy ilyen lámpát.

Velotech Ultra 2000 Lumen első lámpa

Velotech Ultra 2000 alumínium házas lámpatest hűtőbordákkal.

Akku, elem, dinamó

A lámpáknál alkalmazott erőforrás összefügg a lámpa teljesítményével. Kisebb fényerő, alacsonyabb teljesítmény esetén az elemes (2 vagy 3 ceruza elem, AA vagy AAA típus) lámpák terjedtek el. Ez általában az alacsonyabb árkategóriában jellemző. Nagyobb fényerő esetén a gyártók inkább különféle akkus megoldásokat alkalmaznak. Ez lehet lítium ion, vagy lítium polymer rendszerű. Az akkus lámpáknak több előnye is van. Nem kell időről időre elemeket vásárolni, megszűnik az a hibalehetőség, hogy a lámpa újra és újra történő nyitásával egyszer csak sérül, a lámpa azon része, amely az elemek tárolásához szükséges. Egyszerűen, adapter és USB kábel, vagy hálózati töltő segítségével újra tölthetők. Az elem és az akku mellett a harmadik népszerű megoldás a dinamó. A dinamó, ma már nem csak a külső gumi oldalát dörzsölő, zúgó, kis teljesítményű áramfejlesztőt jelenti. A korszerű megoldás a minimális ellenállást jelentő agydinamó. A komolyabb trekking és túrakerékpárokat általában ezzel szerelik. Létezik már olyan átalakító is, amely a nappal, a kerékpár világítása helyett akár egy powerbank töltésére is hasznosíthatja az agydinamó teljesítményét.

Milyen lámpát válasszunk?

Lakott terület

Lakott területen, közvilágítással rendelkező utakon a 100 Lumen, vagy ennél nagyobb teljesítményű világítás javasolt. Lehet természetesen nagyobb fényerejű lámpákat is választani, de a 100 Lumen egy jó minőségű, megfelelő terítésű lámpa esetén már elegendő a biztonságos közlekedéshez. Számos integrált akku-val rendelkező kerékpár lámpa közül választhatunk a 100 és 800 Lumen közötti kategóriában. Az integrált akkuval rendelkező lámpák kompakt kivitelűek, a feltöltés USB kábelen biztosított.

Sigma Aura kerékpár lámpák fényereje

Sigma Aura 80, 60 és 35 első lámpák fényereje

Lakott területen kívül

Lakott területen kívül, közvilágítás nélküli utakon a 300 Lumen vagy magasabb érték a javasolt. A 300 Lumen fényáramot elérő lámpák már elegendő távolságra világítanak és a az előttünk bevilágított 20-30 méter területet is olyan fénybe borítják, hogy időben észlelhetők a veszélyesebb úthibák, kátyúk.

Kerékpár lámpák beépített akku-val

Népszerű kategória. Kompakt, USB tölthető kerékpár lámpák integrált akkuval

Éjszakai, erdei kerékpározás

Az igazán nagy fényerejű  lámpák az éjszakai erdei MTB bringázás eszközei. Ebben a kategóriában az 1500 Lumen és ennél nagyobb fényerejű lámpák a népszerűek. A nagy fényerőnek ára van. Ez nem csak a bolti vételárra értendő. A legkorszerűbb led technológia mellett is, ide már kell a nagy tároló kapacitású akku is. Az ilyen akku viszont nem fér el az integrált lámpatestben, ezért a leggyakoribb a külön rögzíthető külső akku. Ezeknél a lámpáknál egy erős, megfelelő védőburkolattal ellátott kábel köti össze az akkut és a lámpatestet.

Éjszakai MTB túta Sigma Buster 2000 reflektorral

Éjszakai MTB túra Sigma Buster 2000 reflektorral

Rögzítő konzol

Első látásra nem tűnik jelentős alkatrésznek, de mégis fontos, hogy a gyártó miképp és hogyan oldja meg a lámpa elhelyezését a kerékpáron. A legegyszerűbb megoldás a gumipántos rögzítés. Szerencsés esetben elég erős, hogy biztosan tartson és ne szakadjon el néhány év után. Jobb megoldás a fixebb tartást biztosító bilincses konzol, főleg az olyan típusok, amelyek horizontális és vertikális beállítást is lehetővé tesznek. A lámpa általában a kormányszár valamelyik oldalára kerül, így szükség lehet rá, hogy a megfelelő szögbe, középre tudjuk irányítani. A lámpák egy részéhez, leginkább a nagyobb teljesítményű külső akkuval ellátott típusokhoz a sisak konzol is tartozék. A fejvédőre szerelt lámpa főképp az éjszakai erdei MTB túrákon jöhet jól, mivel így jobban követhető egy keskeny, kanyargós single trail nyomvonala is. Az igazán profik ilyen felhasználás esetén a fejvédőre szerelt lámpa mellett egy kormányra rögzített lámpát is használnak.

Lámpa beállítása

A cél, hogy lássunk és bennünket is lássanak. Mindezt a szembejövők vakítása nélkül. A kerékpár lámpa ne legyen sem túl magasra, sem túl alacsonyra irányítva, nagyjából, ahogy az alábbi ábra mutatja. Magyarországon ez főképp fontos, mivel ellentétben például Németországgal semmiféle korlátozás nincs a több ezer Lumenes reflektorok közúti használatával kapcsolatban.

Kerékpár lámpa beállítása

Üzemidő:

Lényeges adat, amelyre érdemes odafigyelni. Jól hangzik az akár 100 óra üzemidő, de ez szinte biztosan a villogó üzemmódra vonatkozik. Csodák nincsenek, a nagy fényerő ára a fogyasztás. A több fényerő fokozatba kapcsolható lámpák üzemideje, a fényerő növelésével egyenes arányban csökken. Több lámpa is elérhető már, amelyen valamilyen formában jelezve van a még rendelkezésre álló üzemidő. Van ahol LCD kijelző, van ahol zöld / piros fény jelzi a lemerülés közeledtét. A lámpánk kapacitását mindenképpen érdemes bekalkulálni egy hosszabbra tervezett esti bringázás előtt.

Karbantartás, tárolás:

A kerékpár lámpáknak nincs szó szerint vett karbantartás igénye, de van pár betartandó szabály, ami meghosszabbítja az élettartamukat. Az akku, legyen szó NI-MH ceruza, Li-Ion vagy Li-Polymer típusról, hideg időben gyorsabban veszít a teljesítőképességéből. A hideg mellett, szintén nem tesz jót a lemerült állapotban történő tárolás. Ha a kerékpár és vele a lámpa hosszabb téli pihenőre kerül, az akku legyen feltöltve, lehetőleg 70-80%-ra. Tároljuk száraz, hűvös helyen. A ceruza elemmel működő kerékpár lámpákból érdemes eltávolítani az elemeket. A külső akkus lámpák vezetéke lazán, összetekerés és megtörés nélkül legyen tárolva. A nagy teljesítményű akkus lámpákat ne használjuk zseblámpaként. A nagy teljesítmény hőtermeléssel jár, az ilyen lámpák nem véletlenül kapnak alumínium házat és sok esetben hűtőbordát. A működésükbe a menetszél is be van kalkulálva és ha zseblámpa helyettesítőként funkcionálnak, károsodhat az elektronikájuk.

Kerékpár lámpák webáruházunkban: Kerékpár lámpa

 (642)    (4)   0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Captcha
Hozzászólás Facebook-al
Kosár 0 Termék Termék (üres)    

Nincs termék

0 Ft Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Megrendelés

A termék sikeresen kosárba került
Mennyiség
Összesen
Jelenleg 0 termék található a kosárban. Jelenleg 1 termék található a kosárban.
Összes termék
Szállítás összesen  0 Ft
Összesen
Vásárlás folytatása Megrendelés