Kategóriák

Gyártók

Kerékpár lakat - Miképp védd a bringádat?

Kerékpár lakat - Miképp védd a bringádat?

 (10965)    (33)   0

  Kerékpár alkatrész, felszerelés, kiegészítők

Kerékpár lakat körkép

Kerékpár lakatok

2016-ban Németországban több, mint 330 ezer kerékpárt loptak el, egészen pontosan 332.468 kerékpártól szabadították meg jogos tulajdonosát. A kerékpár lopás egész Európában komoly növekedést mutatott az elmúlt években, nem kivétel ez alól Magyarország sem. A fórumokon és a Facebook-on szinte hetente olvasható bejegyzések is jelzik, hogy a kerékpárosokat érintő jelentős problémáról van szó. Egy kerékpár elvesztése fájdalmas, és dühítő, ezért érdemes áldozni a védelmére. Az alább bemutatott kerékpár lakat típusok különböző szintű védelmet biztosítanak. Az egyszerűbb, alacsonyabb védelmi színvonalat jelentő típusoknak is van funkciója, de érdemes figyelembe venni, hogy mikor használd és mikor nem.

Kerékpár zár

Sodrony lakat

Sokak szerint semmire sem jó. A kép azért árnyaltabb. A sodrony lakat könnyű, kis helyen elfér, a szállítása egyszerű, legtöbbször a kerékpár nyeregcsövére vagy vázcsőre szerelhető tartóval rendelkezik. 120, 180 cm hosszúra kihúzható, így körbe éri a vázat, kerekeket, rögzíthető vele a bringa egy korláthoz, oszlophoz, egyéb tereptárgyhoz. Ne legyen illúziód, márkanévtől függetlenül elvágható. Ez érvényes a noname, és a márkás típusokra is. Akkor mégis mire jó? Leginkább az eltolásos lopástól véd, ha a kerékpárodon tartod a szemed, miközben egy kávét iszol mondjuk egy teraszon, vagy letámasztod és egy fagyit kérsz. Ez a lakat típus nem alkalmas arra, hogy a kerékpárodat nyugodtan otthagyd vele és bemenj egy áruházba!! Ezt a szabályt következetesen tartsd be, nincs olyan, hogy csak egy két percre beszaladok és otthagyom a bringát egy sodrony lakattal. A sodrony (kábel) lakattal magára hagyott kerékpár szinte felhívás keringőre, az ilyen lakatok nagy része egy zsebbe csúsztatott bowdenvágó fogóval is elvágható.

Masterlock sodrony zár

Görgős lakat

Biztonságosnak tűnhet, főképp a nehezebb változata, aminél nem egy műanyag huzatba burkolt lemez veszi körbe a belső sodronyt. A látszat azonban csalóka. A külső műanyag vagy szilikon burkolat gyorsan átvágható, ezután a masszív acél golyók és csövek alkotta burkolat is megtörhető egy határozott mozdulattal. Ekkor feltárul a görgős lakat belseje, ami gyakorlatilag egy sodrony lakattal azonos védelmet biztosít csak. Az amatőr vagy kezdő bicikli tolvajt talán megtéveszti, de a profiknak nem akadály. Felhasználási területe a sodrony zárhoz hasonló, nagyjából az eltolásos lopástól véd, ha rajta tartod a szemed a kerékpárodon.

Bikefun Bull görgős lakat

Láncos lakat

Komoly előrelépés az előző két típushoz képest. A tömör, lehetőleg kéreg edzett acél láncszemek jelentős védelmi színvonalat képviselnek, főképp ha a zárszerkezet is jó minőségű. Ne felejtsd el, hogy minden lakat annyit ér, mint a leggyengébb pontja. A láncos lakatoknál a külön lakattal, vagy mini U lakattal ellátott típusok jelentik az erősebb védelmet az integrált zárszerkezethez képest. További előnye a flexibilitás. A láncos lakattal olyan helyekre is ki tudod kötni a bringádat, ahová az U lakattal esélyed sincs. Ami az előnye, szállítás szempontjából a hátránya is egyben. Ez a lakat típus hátizsákban, derékra kötve (ha elég hosszú) kormányra akasztva szállítható csak. Beszerzésénél az alábbiakra érdemes figyelni. A láncszemek legyenek összehegesztettek. Az acél felület keménysége szintén lényeges. Jó jel,ha fémfűrész csak csúszkál rajta, de nem tud behatolni az anyagba. A jó kéreg edzés nem egyszerű feladat. Az acél láncszem belsejének rugalmasnak kell maradnia, ha túledzik rideg lesz és eltörhető. Ugyanakkor a külső felületen egy kemény, fűrésznek ellenálló réteget kell létrehozni. Sajnos a gyémánttárcsa és az akkus flex ellen semmi nem véd, így 100% védelmet ez a lakat típus sem ad. 

XLC láncos lakat

U lakat

Népszerű, magas biztonsági szintet jelentő típusok elérhetők ebben a lakat kategóriában. Az alapelv egyszerű, egy edzett, kemény acél kengyel, amellyel a vázat egy lehetőleg szintén ellenálló tereptárgyhoz lehet rögzíteni. A minőséget, és a megbízható védelmet persze önmagában az U lakat nem garantálja. Az olcsó és vékony U lakatok némelyike fémfűrésszel egy, másfél percen belül elvágható. A minőségi alapanyagból, megbízható zárszerkezettel ellátott U lakat viszont jelentős elrettentő erőt képvisel, így esélyes, hogy ha a tolvaj ezzel találja szembe magát, akkor továbbáll és könnyebb áldozat után néz. Az U lakatokra is igaz a mondás, azt kapsz, amit megfizetsz. Az ár, a márkanév általában egyenes arányban van a biztonsági fokozattal. Egy Kryptonite, MasterLock, Onguard, vagy AXA lakat egészen más biztonságot ad, mint a noname távol keleti 1990,-Ft-os kategória

U lakat sodronnyal

Collstock, bilincs és alternatív lakatok

Több alternatív lakat megoldás is született az utóbbi években, amelyek megpróbálják egyesíteni a különböző kerékpár lakatok előnyeit. Az egyik népszerű típus a collstock lakat. A névadó eszközhöz hasonlóan összehajtogatható, ilyen módon flexibilis, ugyanakkor ha jó minőségű tömör edzett acélból készül, megfelelően robusztus forgáspontokkal akkor egy U lakat biztonságát nyújtja. Egy jó collstock lakat a láncos lakat flexibilitását egyesíti az U lakat könnyű szállíthatóságával, mindezt magas biztonsági színvonalon. A collstock lakathoz hasonló a kör formába összetekerhető, szintén tömör acél elemekből álló lakat is. Több gyártó választékában felfedezhető a rendőr bilincsek kicsit brutálisabb, erőteljesebb változata, amelyet kerékpár lakatként forgalmaznak. A biztonsági szintet itt is a megfelelő részletek rejtik. Erős, hegesztett lánc, masszív bilinccsel. Lényeges, hogy az ilyen bilincs lakatot csak neves gyártó termékei közül válassz. Például a MasterLock bilincs lakat masszív, robusztus kivitel ebben a kategóriában.

Összehajtható collstock lakat

Biztonsági szintek

Sajnos jelenleg nem létezik egy egységes besorolás, ami alapján a különböző gyártók produktumai egymással is összemérhetők lennének. A neves lakat gyártók egy számokkal jelzett skálát alkalmaznak a termékeik besorolására. Ez a besorolás egyrészt gyártónként eltér, másrészt a gyártó saját besorolása, aki nyilván érdekelt, abban, hogy ezzel is presszionálja a felhasználót bizonyos lakatok és a magasabb árkategória irányába. Érdemes tájékozódni, teszteket olvasni, olyan oldalakat felkeresni, ahol a felhasználók mondanak véleményt. Általánosságban a biztonság felső kategóriáját a jó minőségű U lakatok jelentik. A hangsúly a jó minőségen és az ismert gyártón van! Az U lakatokat követő, azzal megegyező védelmi szint a hegesztett acél lánc, különálló lakattal. A hajtogatható zárak csak ezután következnek, bár sokan vélik, hogy a láncos lakatokkal megegyező biztonságot nyújtanak, de sajnos a tesztek mást mutatnak. A három legbiztosabb kerékpár zár típust a különféle sodrony és görgős zárak követik, amelyek védelmi szintje messze van a tökéletestől, így inkább csak kiegészít lakatolásra javasolhatók. Sokat elárul a kerékpár zár tömege is. A megbízható védelemnek sajnos ára van, nem csak forintban mérve, de a tömeget illetően is. A felső kategóriás védelmet általában az ezer gramm feletti zárak jelentik.

Létezik-e könnyű és biztonságos lakat?

Mint kerékpár túrázó, időnként igen alaposan felpakolt, ezért nem könnyű kerékpárral utazom. Így hosszasan keresgéltem a német és angol nyelvű magazinok tesztjei között könnyű, ugyanakkor megfelően biztonságos lakat után kutatva. A teszt eredményeket látva, nagyon minimális azon lakatok választéka, amelyek elfogadható védelmet adnak és nem érik el az 1000 grammot. Az ok végül is egyszerű. A legbiztosabb védelmet a tömör acél adja, de csak akkor, ha megfelelő felületi keménysége van. Ezt edzéssel lehet elérni. Nem lehet viszont túledzeni az acél alapanyagot, mivel rideggé és törékennyé válhat. A megoldás a kéreg edzés, ami egy nagy keménységű felületi réteget eredményez, ugyanakkor az acél belső magja rugalmas marad. 2,5 és 3mm vastag acél elemek esetén (a colstok lakatok egy része ilyen) a keresztmetszet csak nagyon korlátozott kéregedzést tesz lehetővé. Tehát csodák nincsenek, a megfelelő védelmet nyújtó lakatba anyag kell, annak meg tömege van. Gyorsan leírom, mivel fémipari alap szakmám van, hogy a Damaszkuszi kard gyártástechnológiája nem alkalmas tömeggyártásra, illetve a több rétegű kovácsolt acélból készült lakat olyan drága lenne, hogy nem nagyon volna rá fizetőképes kereslet

Lakatolási tanácsok

A napokban láttam egy Deore szerelésű, láthatóan nem olcsó kerékpárt, amint az első kereke van kikötve a Tesco bringatartójához. Nincs mit mondani, a tulajdonos gondosan megvédte a kerékpár első kerekét. Más kerékpár, más hiba. Drága, gondosan ápolt Merida bringát a kis közért acél rácshoz rögzítette az én jó barátom. Mire kilép se lakat, se bicikli, csak egy darabka hiányzik a kis bolt rácsából, amely ha jobban megnézte volna látja, hogy puha betonvasból összehegesztett amatőr munka. A két esetből látható, hogy drága kerékpárhoz megvett komoly lakat fabatkát sem ér, ha gondatlanul használják. Mindig meg kell nézni, hogy amihez rögzíted a kerékpárt mennyire stabil, elvágható vagy sem. Óvakodni kell az elhagyatott vagy a város kerékpár lopás szempontjából hírhedt helyeitől is. Gyakori tévhit, hogy a portás, portásfülke közelében lezárt kerékpár nagyobb biztonságban van. Ez sajnos nincs mindig így. Egyrészt a portás nem fogja elhagyni a helyét, nem fog a tolvaj(ok) után futni. Másrészt akár ki is cselezhető, ha két tettestárs ártatlanul kérdezősködve elzárja a látómezőből a kiszemelt kerékpárt. A kerékpár váza mellett érdemes plusz kábellel a kerekeket is védeni, bár a kábel nem azonos védelmi szint, mint a tömör acél lakatok. Végül légy tudatában, hogy 100% védelem nincs és törekedj rá, hogy úgy tervezd meg útvonaladat, tennivalóidat, hogy minél több kockázati pontot elkerülj.

Sodrony lakatok webáruházunkban
U lakatok  Bikefun, Onguard, Masterlock, Kryptonite gyártmányok
Láncos lakatok Flexibilis, biztonságos kerékpár védelem
Collstock lakat Összehajtható, praktikus, magas biztonsági fokozatú lakatok
Görgős lakat Kedvező áru, könnyen szállítható kerékpár lakat

Ha véleményed, tapasztalatod van, vagy hibát fedezel fel, szólj hozzá, oszd meg a tapasztalataidat!

 (10965)    (33)   0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Captcha
Hozzászólás Facebook-al
Kosár 0 Termék Termék (üres)    

Nincs termék

0 Ft Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Megrendelés

A termék sikeresen kosárba került
Mennyiség
Összesen
Jelenleg 0 termék található a kosárban. Jelenleg 1 termék található a kosárban.
Összes termék
Szállítás összesen  0 Ft
Összesen
Vásárlás folytatása Megrendelés