Kategóriák

Gyártók

Kerékpár computer - Km óra mindenkinek

Kerékpár computer - Km óra mindenkinek

 (13298)    (25)   0

  Kerékpár alkatrész, felszerelés, kiegészítők

Kerékpár computer

Kerékpár computerek

Vezetékes és vezeték nélküli kerékpár computerek

A kerékpár computer, vagy kevésbé helyes megnevezéssel km óra ma már a kerékpár alapvető kiegészítője. A km óra megnevezést a továbbiakban kerüljük, mivel egy korszerű kerékpár computer messze többet tud annál, hogy csak km óra megnevezést érdemeljen. A választék óriási, tudásban, technológiában, funkciók számában és azok fejleszthetőségében hatalmas különbségek vannak.

Kerékpár computerek kezdőtől a professzionális kategóriáig

Elhatároztad, hogy kell egy kis képernyő a kormányra, amin nyomon követheted a sebességet, megtett utat, menetidőt és még néhány adatot. A vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy mire is van valójában szükséged. A nem használt funkciók nem csak plusz pénzbe kerülnek, de akár zavaróak is lehetnek, amikor egy szükségesnél terjedelmesebb menüben kell keresgélni azt, amire valójában kíváncsi vagy. Ha hétköznapi közlekedéshez, hétvégén rövid, szilárd útburkolaton, kerékpár utakon, általában ismert területeken használod a bringát, akkor felesleges mindent tudó GPS computerben gondolkozni. Szintén túlzott pénzkidobás a magasságmérős computer, ha alapvetően az alföld közepén munkába járós bringára keresel egy computert. 

Belépő kategória

Vezetékes kerékpár computer, belépő szint

Nagyjából öttől tíz funkcióig terjed a tudásszint a belépő kategóriás vezetékes, vagy vezeték nélküli kerékpár computerek esetében. Alapfunkció a pillanatnyi sebesség mérése, amit minden gyártmány folyamatosan kijelez. Emellett egy vagy több sorban lehet a további funkciókat végig nézni. Az alapvető funkciók általában a megtett összes táv, ami legtöbb gyártmánynál km-ben és mérföldben is beállítható. Emellett a napi megtett km, átlag sebesség, menetidő, pontos idő funkciókat tartalmaznak a kezdő kategóriába sorolható modellek.

Alsó közép kategória

Valamivel magasabb összegért további funkciókat kaphatunk a pénzünkért. Az egyik népszerű modell ebben a kategóriában a Cateye Velo 9, amely 8 funkciója között maximális sebesség és kalória számláló is található. Hasonló tudású a német Sigma BC 7.16 computere, amely USFB kompatibilis. Az USFB a német gyártó által kifejlesztett Universal Fast Setting Box rövidítése. Az USFB egy automatikus gyors beállítást tesz lehetővé az ezzel az eszközzel felszerelt márkaboltokban. Érdemes megemlíteni a kerékpár computerek piacán új névnek számító BIKEFUN márkát. A Bikefun computerek az áruk alapján a kezdő kategóriába tartoznának, a tudásszintjük viszont jóval feljebb emeli őket. Ötezer Ft alattti árkategóriában a Bikefun Sense 10 funkcióval rendelkezik, amelyek között megtalálható az Autoscan, a hőmérséklet mérés, a kalória fogyasztás is.

Vezeték nélküli kerékpár computerek

Vezeték nélküli kerékpár computer

A legnépszerűbb kategória. Bár a legstabilabb összeköttetést és adatátvitelt a vezetékes típusok biztosítják, a vezeték nélküli computer vitán felül esztétikusabb, a vezeték sérülése is megszűnik, mint lehetséges hibaforrás. A wirelles rendszerek alapvetően két típusba sorolhatók. Az egyszerűbb és olcsóbb az analóg adatátvitel, a korszerűbb a digitális. Az analóg rendszer ugyan olcsóbb, de érzékenyebb lehet a külső zavaró hatásokra, bolyban egymás közelében haladva egy másik analóg computer jeladója is bezavarhat a működésébe. Ettől függetlenül vannak megbízható, tartós, jól működő analóg vezeték nélküli kerékpár computerek. Ilyen például a Cateye VELO CC-VT230 típusa,vagy a Sigma Pure ATS (az ATS jelölés az analóg technológiára utal). A korszerűbb és zavartalanabb működést biztosító technológia azonban a digitális adatátvitel. A digitális adatátvitellel működő kerékpár computereknél a jeladó zárt, többcsatornás rendszerben küldi az adatcsomagokat a vevőegység felé. Ilyen esetben a legritkább esetben zavarhatnak a külső források, de sajnos 100%-ban ez sem kizárható. Leginkább a nagy háttérsugárzás és elektroszmog által érintett területeken fordulhat elő, például Budapest belső területein.

Kerékpár comuterek magasság, pulzus és csapásszám méréssel

Magasság, pedál fordulatszám és pulzusmérős computerek

A felsőbb kategóriás, többségében vezeték nélküli computerek egy része alapból, másik része opcionálisan tartalmazza a magassággal, hajtókar fordulatszámmal és szívritmussal kapcsolatos adatok mérésének lehetőségét. A magassággal kapcsolatos adatok leginkább a túrázóknak lehet érdekes, míg a pedál fordulatszám és a pulzus egyértelműen a sportot komolyabban, versenyszerűen űzők esetében fontos. A pulzus, szívritmus átlagos szívritmus és a szívritmus maximuma a versenyszerűen kerékpározók esetében szinte nélkülözhetetlen adatok. gyakorlatilag az autók fordulatszámmérőjének felel meg a kerékpáron. A bringán a "motor" Te magad vagy, és nagyon nem mindegy, hogy milyen fordulatszámon pörögsz. A hajtókar csapásszám szintén az edzést komolyan, tervszerűen végzők számára lényeges adat. A magasság és hajtókar csapásszám mérős computerek esetén nagyjából egyértelmű, hogy ha fontosak ezek az adatok, akkor valamelyik ismert gyártó termékét érdemes választani, összehasonlítva a funkciók közötti eltéréseket is. Ha pulzusmérős computert keresel szintén a megbízható és ismert gyártók termékei között érdemes nézelődni. Több kerékpár computer is van, amely alapból vagy opcionális kiegészítővel méri az ezzel kapcsolatos adatokat. Érdemes viszont átgondolni, hogy nem praktikusabb-e egy teljesen különálló, karóraként is hordható, vagy kormányra szerelhető pulzusmérőt választani. Ennek előnye, hogy más sportok (futás, gyalogtúra, evezés) is használható. Saját tapasztalat, hogy sok éve amikor egy ilyen mindentudó, pulzusmérős computert sikerült elveszíteni, akkor egyidejűleg minden addigi adatot is elveszítettem. Azóta egy külön kerékpár computer és egy karóra formájú Sigma pulzusmérőt használok. Tehát vásárlás előtt nagyon alaposan átgondolandó, a tervezett felhasználás.

GPS kerékpár computer

GPS alapú kerékpár computerek

Az utóbbi évek nagy slágere a műholdas helymeghatározással működő GPS technológia térhódítása a kerékpárokon. Maga a műholdas helymeghatározás már régóta működik, viszont ára és a készülékek mérete miatt sokáig a gépjárművek vagy a gazdag yacht tulajdonosok privilégiuma volt. Később a Garmin, és Magellan nevével fémjelzett típusok már sportoláshoz is használható méretűre zsugorodtak, de az igazi áttörést a kerékpárra szerelhető kisebb méretű és megfizethető GPS computerekkel a BRYTON és iGSPORT érték el. A GPS kerékpár computerek a kerékpársport minden területén népszerűek, de a felfedező hajlamú MTB túrázóknak különösen nagy segítséget jelentenek. Korábban, ismeretlen hegyi terepen a túrázáshoz kényszerűen hozzátartozott az időnkénti megállás, majd a hátizsákból elővett térkép kihajtogatása, az útvonal keresése és nem ritkán mindennek ellenére az eltévedés. Magas hegyek között ez nem csak bosszantó, de veszélyes is. A GPS computerek segítségével az útvonal tervezése és követése is lényegesen egyszerűbb, az eltévedés kockázata nagyságrendekkel kisebb. Az útvonal már otthon, PC-n megtervezhető, az adatok a kis GPS készülékre áttölthetők. A legújabb típusok már előtelepített térképekkel is rendelkeznek, szinkronizálnak az okostelefonnal, menet közben átvehetik annak egyes funkcióit, értesítenek a beérkező e-mailokról, üzenetekről. A tárolt adatok, útvonalak letölthetők, PC-n kielemezhetők, közösségi oldalakon megoszthatók. Tudásuk, egyre megfizethetőbb áruk és a növekvő funkciók száma alapján a GPS computerek jó eséllyel fogják háttérbe szorítani a hagyományos kerékpár computereket.

Felszerelés, beállítás

Minden kerékpár computer esetén be kell kalibrálni a pontos kerékméretet. A használati útmutatóban ugyan legtöbbször szerepel egy táblázat a gyakoribb kerékméretekkel, de az igazán pontos eredményt a saját kerék kerületének lemérése adja. A hagyományos, vezetékes és vezeték nélküli kerékpár computerek esetén jeladó mágnest kell a kerékre (általában első) szerelni. Itt figyelni kell, hogy a mágnes és érzékelő távolsága ne legyen több a gyártó által meghatározott értéknél. Vezetékes computereknél a vezeték szépen felvezethető a villán fékbowden házon át a kormányig. Rugós villa esetén a vezetéknek megfelelő ráhagyást kell biztosítani, hogy a villa mozgása semmiképp se szakíthassa el. Figyelni kell a kábel kötegelős rögzítésnél a meghúzás erősségére. A kábelkötegelővel túlszorított vezetékben az összeköttetést biztosító rézkábel elszakadhat. A vezetéken legtöbbször látható is a túlzottan erős meghúzás nyoma és ez a jótállás elvesztésével jár a vezetékre nézve. A computer kormányon történő rögzítésénél figyelni kell, hogy a computer tökéletesen legyen a helyére illesztve. Gyártónként eltérő megoldások vannak. Létezik sínes, vagy kör alakú foglalat is. Ha computer nem "pattan" tökéletesen a helyére, az az elvesztés kockázatával jár. Magasságmérős (barometrikus) típusoknál az alapértéket időnként kalibrálni kell. Ezt legegyszerűbb egy ismert magassági ponton elvégezni. A GPS technológiát alkalmazó computerek esetén erre nincs szükség, viszont ezek a típusok sem adnak cm pontosságot.

Vízállóság

Szabadtéri sportról lévén szó a kerékpár computerek esetében a vízállóság alapvető követelmény. Ennek különböző fokozatai vannak. A vízállóságot az IPX érték adja meg. Az IPX 4 kisebb eső, felfröccsenő víz elleni védettséget jelent. A tartósabb esőt felhőszakadást is beázás nélkül túlélő computerek IPX 5, IPX 6 fokozatú besorolással rendelkeznek. A tökéletes vízállóságot az IPX 7 fokozat jelenti. Ha pl. pulzusmérőnket vízi sportokhoz is szeretnénk használni, akkor az IPX 7 kategóriában kell keresgélni.

Gyártók, márkák

Cateye logo

Cateye

A japán márka az egyik legrégebben Magyarországon jelenlévő gyártó. Computerei legendásan tartósak, nem egy Cateye Mity műszer több, mint húsz év után is hibátlanul működik. A Cateye GPS computert ugyan még nem gyárt, de Smart computerei kommunikálnak okos telefonnal, Bluetooth adatátvitellel rendelkeznek és feltölthetők rájuk a CATEYE Atlas™Strava™ and TrainingPeaks™ alkalmazások. A Padrone Smart és Padroe Digital néven futó computerek Bluetooth4.0 CSCP/HRP/CPP szabvány szerinti adatátvitellel működnek. A Cateye gyártmányainak további része analóg, igy a Padrone+, Padrone, Velo sorozat, Enduro, Micro és Srada computerek is. A Cateye javára legyen írva, hogy analóg működésük ellenére a Cateye az egyik legmegbízhatóbb, legkevesebb garanciális problémát jelentő gyártók egyike.

Bikefun logo

Bikefun

Ár- teljesítmény bajnok. Könnyen kezelhető, esztétikus, árához képest sok funkcióval rendelkező computerek között válogathatsz ha a Bikefun márka mellett döntesz. Vezetékes és vezeték nélküli 6 és 10 funkciós típusok. Nincsenek túlbonyolítva, megbízhatóan működnek, nem kell félteni őket egy kis esőtől sem. A Bikefun gyártmányaival az eddigi tapasztalatok egyértelműen pozitívak.

Sigma logo

Sigma

A német Sigma évek óta vezeti a német kerékpáros magazinok olvasói népszerűségi szavazásait. Nem véletlenül. Az innovatív, a részletekre, ergonómiára, design-re figyelő tervezés és pontosan működő és pontos adatokat produkáló computerek megérdemlik a népszerűséget. A Sigma pulzusmérői a Freiburgi egyetem mérései szerint is EKG pontosságúak. A gyártó mérnökei jól látják azt, hogy a különböző árkategóriákban mi az a tudásszint, amire a felhasználónak szüksége lehet. Így a hétvégi hobby kerékpáros, a megszállott túrázó, és a professzionális, versenyekre készülő sportoló is talál az igényeinek megfelelő computert.

VDO logo

VDO

A nagy múltú német cég. Elsőként készítettek mechanikus odométert kerékpárra. Jelenleg a VDO a Continental csoport tagjaként élvonalbeli műszeripari gyártó. A VDO autó ipari diagnosztikai eszközök, gumi nyomásmérő rendszerek, műszerfalak, gumiszervizek műszerei és speciális monitor rendszerek gyártójaként kiterjedt technológiai háttérrel rendelkezik, amelyet a kerékpár computerek tervezése és gyártása során is jól hasznosít.

Bryton logo

Bryton

Az elmúlt évek sikeres belépője. A taiwani cég jó érzékkel mérte föl, hogy mekkora igény van a megfizethető áru és kezelhető méretű GPS computerekre. A korábban az ára vagy mérete alapján a kerékpárokon nem igazán elterjedt műholdas navigáció a Bryton gyártmányaival megfizethető szintre csökkent. A Bryton jó érzékkel párosította a GPS computerek plusz tudását a kerékpár computerek szokásos funkcióival. Több árkategóriát és tudásszintet is biztosít, amely a vékonyabb pénztárcával rendelkező bringásoknak is elérhetővé teszi a műholdas helymeghatározás előnyeit.

Garmin logo

Garmin

1989-ben a Kansasi Lenaxa-ban alapított vállalat. Jelenleg a NASDAQ-on jegyzett tőzsdei cég. A műholdas navigációs berendezések egyik élvonalbeli gyártója. Szinte minden területen kínálnak GPS computereket. A hajózás, futás, úszás, multisport, gépjárművek, motorozás és kerékpársport részére egyaránt több kiváló GPS computerük elérhető. A Gramin computerein nincs gomb, érintőképernyősek, ennélfogva egy hibalehetőség kiküszöbölve és a beázás veszély is szinte kizárva. A Garmin computereken színes kijelzőn láthatjuk az adatokat. A magas színvonalnak persze az ára van. A Garmin márkáért nagyjából 250 USD ártól 5-600 USD-ig terjedő összeget kell kiperkálni.

Vezetékes kerékpár computerek

Vezeték nélküli kerékpár computerek

 (13298)    (25)   0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Captcha
Hozzászólás Facebook-al
Kosár 0 Termék Termék (üres)    

Nincs termék

0 Ft Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Megrendelés

A termék sikeresen kosárba került
Mennyiség
Összesen
Jelenleg 0 termék található a kosárban. Jelenleg 1 termék található a kosárban.
Összes termék
Szállítás összesen  0 Ft
Összesen
Vásárlás folytatása Megrendelés