Kategóriák

Gyártók

Bowdenes tárcsafék

Bowdenes tárcsafék

 (629)    (3)   0

  Kerékpár alkatrész, felszerelés, kiegészítők

Bowdenes tárcsafék

 Bowdenes tárcsafékek

A kerékpár tárcsafékekről manapság szinte mindenkinek a hidraulikus, a gépjárművekéhez hasonló elven működő két vagy négy munkahengeres fékrendszerek jutnak eszébe, a kerékpár tárcsafékek első példánya azonban bowdenes volt, amelyet egy cseh kerékpárversenyző Bob Sticha 1989-ben készített saját kerékpárjára. A kerékpár alkatrész gyártók a kezdeti szkeptikus hozzáállás után gyors ütemben elkezdték fejleszteni a tárcsafékeket és elsősorban ezek hidraulikus változatait. Az eltelt több, mint húsz év alatt a hidraulikus tárcsafékek jelentős fejlődésen mentek keresztül, a kezdetben magas ár gyakorlatilag és reálértéken az ötödére esett vissza. Különbség azért természetesen van egy 30 Euro-s Altus és egy 120 Euro értékű Deore XT között, de ma már némelyik 20”-os gyermek kerékpáron is hidraulikus tárcsafék van, ami a jelentős áresésnek köszönhető. Összefoglalva, a hidraulikus tárcsafék manapság már szinte a belépő kategóriás kerékpárokon is szinte széria felszerelés.

Az első tárcsafék. Bob Sticha kerékpárján

Az első tárcsafék 1989-ből Bob Sticha nevéhez fűződik

Mechanikus tárcsafék, mi szól mellette?

A hidraulikus fékrendszerek alacsony karbantartásigényűek, fék teljesítményük, adagolhatóságuk kiváló, mi oka lehet, hogy mégis vannak még bowdenes tárcsafékek? Van néhány érv, amely a bowdenes fék mellett szól. Némileg alacsonyabb ár, és kisebb tömeg. A bowdenes tárcsafékek a meglévő V fékes fékkarral is működnek, országúti változatban az egyelőre még elterjedtebb és nem mellékesen jelentősen olcsóbb fék-váltókarokkal. Az országúti kerékpárok hidraulikus fék-váltókarjai jelenleg a kerékpárok egyik legdrágább alkatrészei közé tartoznak, a közép árkategória megfizethetőbb típusai kissé ormótlan küllemükkel nem is mindenki tetszését nyerik el. Az egyik legfőbb érv azonban a mechanikus tárcsafék mellett a faék egyszerű működés, a pofon egyszerű szervizelés, beállítás. Nem mellékes érv ez annak fényében, hogy a tavaszi jó idő beköszöntével van olyan budapesti kerékpár szerviz, ahol egy, másfél hónap határidőre vállalnak pl. egy fék légtelenítést. Nyilván vannak, akik egy tárcsafék szerviz szettel otthon is bevállalják a hidraulikus fék fékfolyadék cseréjét és légtelenítését, de a többség, a tapasztalatok szerint szervizre bízza a meghibásodott hidraulikus fék reparálását.

Bowdenes és hidraulikus tárcsafék hiba forrásai

A hidraulikus fékrendszerek esetén fékfolyadék közvetíti a fékerőt a fékkar irányából a fék munkahengerek felé, (gyakrabban ásvány olaj eredetű, ritkábban DOT4 DOT5) A meghibásodás leggyakoribb oka a túlhevülés és az emiatt fellépő fellevegősödés. A folyamat a következő. A fékezés során, a tárcsa és a fékbetét közötti súrlódás következtében hő keletkezik, nem is csekély. A kerékpároknál ez azért jelentősebb probléma, mint pl. az autóknál, mivel itt nagyon minimális méretű, vastagságú fékbetétek vannak, amelyek pillanatok alatt továbbítják a hőt a munkahengeren keresztül a fékfolyadék felé. A hő hatására a fékrendszerben gázbuborékok keletkeznek, ami jelentősen rontja a fékhatást, amely a fékrendszer lehűlésével sem áll helyre. A gyártók mindent megtesznek ennek csökkentésére, pl. szendvics szerkezetű féktárcsák, alumínium csillagra szerelve, kerámia fék dugattyúk, computeresen tervezett féktárcsa forma a jobb hűtés érdekében, hűtőbordás fékbetétek alkalmazása, de teljesen kiküszöbölni ezt a „Fading-nak” nevezett jelenséget nem lehet. Természetesen itt is más a helyzet egy olcsó Altus és egy Deore XT tárcsafék között. A levegősödés mellett előfordulhat olajszivárgás is a fékdugattyúk irányából, amelyet visító hangról és a drasztikusan romló fékhatásról azonnal fel lehet ismerni. A bowdenes tárcsafékek esetén ezek a hibaforrások természetesen szóba sem jöhetnek, lévén itt a fékerőt a V fékekhez hasonlóan bowden közvetíti. A mechanikus tárcsafékeknél is vannak hibalehetőségek, de ezek lényegesen egyszerűbben elháríthatók. A legfőbb hibaforrás lehet a nem megfelelő bowden, amely a súrlódással jelentősen rontja az amúgy is valamivel alacsonyabb fék teljesítményt. A bowdenes tárcsafékek használata esetén tehát lényeges, hogy ne sajnáljuk a pénzt a lehető legjobb, köszörült felületű, minimális súrlódással működő bowdenekre és a szintén minőség bowdenházra. Ilyenek a Shimano Optislick vagy a Jagwire gyártmányai. Érdemes ezeket is évente ellenőrizni, ha szükséges cserélni. További hibaforrás lehet a bowden feszesség beállítása, amely befolyásolja a fékerőt. Sem a túl rövid, sem a túl hosszú fékkar út nem jó.

Előnyök, hátrányok

A két fékrendszer előnyei és hátrányai könnyen összefoglalhatók. A hidraulikus fékrendszer egyértelműen jobban adagolható, nagyobb fékerőt és teljesítményt biztosít, jelentősen kisebb kézerő szükséges a működtetéséhez. Hátrányai a fent leírt hiba lehetőségek és azok a laikus felhasználó számára bonyolultabb szervizelhetősége. Átlagos, hétköznapi felhasználó, egy zömmel aszfalt utakon használt trekking kerékpár esetén nyugodtan válassza a hidraulikus fékkel szerelt kerékpárt, jó eséllyel problémamentesen fogja használni. Szintén hidraulikus fékrendszer ajánlott a komolyabb MTB kerékpárokra. Versenyszerű Cross country, freeride, DH felhasználás esetén szinte kötelező a hidraulikus fék. Ugyanez érvényes a nagyobb tömegű elektromos kerékpárokra is, a hidraulikus fékrendszer itt is alapvető a biztonságos fékezéshez.

A bowdenes tárcsafék jó választás a nagyobb túrákra, csomagokkal felpakolt kerékpárral, vagy akár hosszabb expedíciókra készülő kerékpárosoknak. A Randoneur, világjáró kerékpárokon elég gyakoriak is a bowdenes fékek különböző típusai. Az ok egyszerű, egy több hetes túrán, főképp Európán kívüli területeken elég nehezen lenne kivitelezhető egy fék légtelenítés, vagy fékolaj csere. Mindez akár egy Alpok túrán is gondot okozhat, és egy felpakolva 25-35 kg tömegű túra kerékpárnál egy hosszabb alpesi hágó lejtmeneténél egyáltalán nem kizárható egy fékrendszer túlhevülés miatti levegősödés. Tehát az ilyen típusú felhasználásra javasolható a bowdenes tárcsafék az alacsonyabb teljesítménye ellenére is.

Túra kerékpárok bowdenes tárcsafékkel

Ismert gyártók túra kerékpárjai bowdenes tárcsafékkel. Bombtrack Arise, Fuji Touring Disc, Trek 520, és Surly Disc Trucker

 

Bowdenes tárcsafék típusok

Talán legismertebb bowdenes tárcsafék az Avid BB5 és BB7. A kezdetben alapvetően MTB kerékpárra és V fékes fékkarhoz tervezett bowdenes tárcsafékeknek ma már országúti kerékpárhoz és az ezeken használt fék-váltókarokhoz tervezett típusai is vannak. Ezek leginkább az utóbbi néhány évben egyre népszerűbb gravel kerékpárokon láthatók. Az országúti és gravel kerékpárok legköltségesebb komponense a hidraulikus fékkel használható fék-váltókar. Az országúti használatra tervezett bowdenes tárcsafékek használhatók az évek óta elterjedt hagyományos fék-váltókarokkal, így jelentős költség csökkentést eredményezhetnek egy tárcsafékes országúti bringa árában. Az országúti és a terepre tervezett bowdenes tárcsafékek nem felcserélhetők, erre figyelni kell az utólagos beszerzésnél is!

Egyoldalas vagy két oldalas

A bowdenes tárcsafékek hátrányai közé tartozik, hogy a bowden csak az egyik oldali fékbetétet mozgatja, így fékezés közben kis mértékben hajlÍtja a féktárcsát. Egy jól beállított féknél és egy pontosan, egyenesen futó féktárcsánál ez persze csak néhány tized mm, de a tárcsa hajlítása akkor is tény. Így volt ez a TRP Spyre mechanikus tárcsafékek megjelenéséig. A TRP ötletes módon lehetővé teszi, hogy egy bowdennel immár minkét oldali fékbetét mozogjon, ezáltal a hidraulikus munkahengerekhez hasonlóan két oldalról egyenletes erőt fejt ki a rotorra. A TRP nem sokáig maradt egyedül ezzel a megoldással. Jelenleg már a kormányairól, nyeregcsöveiről ismert taiwani ZOOM márka is piacra dobta a hasonló elven működő bowdenes tárcsaféket. A ZOOM rögtön két színvariációt, feketét és piros-feketét is kínál ebből a fékből.

Avid BB7 Road és MTB bowdenes tárcsafék

Avid BB7 országúti és MTB tárcsafék

Egy oldalas, felső kategóriás mechanikus tárcsafék az Avidtól. A Road változat országúti fékkarral, fék-váltókarral használható, az MTN változat bármely V fékes karral. Számos tuning fékpofa beszerezhető hozzá. Az Avid bowdenes fékek nagy előnye, hogy a fékbetétek helyzete mindkét oldalon szerszám nélkül, kézzel állítható. A bowdenes tárcsafékek nagy részéhez hasonlóan egy fix fékpofával szemben egy munkahenger mozdul el, amely a szemben lévő fékpofát mozgatja.

TRP Spyre és Spyke bowdenes tárcsafék

TRP Spyre és Spyke mechanikus tárcsafékek

A TRP a Tektro prémium márkája, ezt tükrözi az ára is, amely egyáltalán nem mondható olcsónak egy hidraulikus fékhez mérten sem. Az Avidhoz hasonlóan a TRP is külön féket gyárt országúti és gravel, valamint MTB felhasználásra. Különlegessége, amelyben eltér a bowdenes tárcsafékek nagy részétől, hogy a V formájú kar, hidraulikus fékekhez hasonlóan mindkét oldali fékpofát mozgatja egymással szemben, így kis mértékben sem hajlítja a tárcsát.

Hayes MX-5 és Tektro Lyra

Hayes HMX 5 és Tektro Lyra bowdenes tárcsafékek

A Hayes ismert, elismert gyártó a tárcsafékek területén. A HMX egy kicsi, könnyű, megbízhatóan működő fék. A beállítása különösen könnyű, a fékbetétek között nincs rugó, amely az alaphelyzetbe állást segítené. Helyette a Hayes, ötletes módon mágneses megoldást választott. A fékbetétek alaphelyzete imbuszkulccsal állítható. Mindkét fék az elterjedt egy munkahengeres működésű.

Clarks CMD-22 és Promax DSK 300 mechanikus tárcsafék

Promax DSK-300 és Clarks CMD-22 bowdenes tárcsafékek

A Promax és a Clarks a bowdenes tárcsafékek belépő kategóriáját jelentik. Viszonylag olcsók, karbantartási igényük minimális, beállításuk egyszerű. A bowdenes tárcsafékek nagy részéhez hasonlóan az egyik fékpofa fix, amellyel szemben dolgozik a szemben levő oldali párja (egy munkahengeres) Fék erejük, teljesítményük elfogadható, de nem éri el az Avid, Hayes, vagy a Spyre teljesítményét.

Shimano Sora és Ultegra országúti cyclocross bowdenes tárcsafék

Shimano Sora és Ultegra bowdenes tárcsafékek

A Shimano, bár elsősorban a hidraulikus fékekre helyezi a hangsúlyt és ezekben az egyik létező legjobb minden felhasználási kategóriában, szintén gyárt néhány mechanikus tárcsaféket is. A BR-R317 Sora  és a BR-CX6800 Ultegra országúti felhasználásra tervezett típusok.  Az Ultegra kategóriába sorolt, elsősorban cyclocross felhasználásra szánt féket az öt csillagos skálán négyre értékelte a britt Bikeradar.com, kiemelve a kiváló modulációt, csendes működést, megfelelő fékerőt és a kategóriájában legalacsonyabb tömeget.

Egy különlegesség, Paul Klamper

A Paul a Kaliforniai Chico-ban garázscégként induló vállalkozásból nőtte ki magát a különlegesen magas minőségű kerékpár alkatrészek kis szériás gyártójává. Az alapító egy művész és egy mérnök gyermeke, ami látható a Paul maximális minőségre törekvő alkatrészein is. A Klamper néven gyártott bowdenes tárcsafékje árban toronymagasan veri a hidraulikus fékek jó részét, egyszerűnek sem mondható, de valószínűleg ennek ellenére van rá kereslet,  ott van a nagy európai webáruházak kínálatában.

Paul Klamper, az egyik legdrágább bowdenes tárcsafék

Paul-Klamper bowdenes tárcsafék

Bowdenes tárcsafékek webáruházunkban

 (629)    (3)   0

A hozzászólás sikeresen elküldve. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Captcha
Hozzászólás Facebook-al
Kosár 0 Termék Termék (üres)    

Nincs termék

0 Ft Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Megrendelés

A termék sikeresen kosárba került
Mennyiség
Összesen
Jelenleg 0 termék található a kosárban. Jelenleg 1 termék található a kosárban.
Összes termék
Szállítás összesen  0 Ft
Összesen
Vásárlás folytatása Megrendelés